«Ընկույզի կեղևին ենք պարտական մեր մատյանների՝ դարեր ի վեր չխամրող գրերի համար». Կարեն Մաթևոսյան
![]() Հայագետ, պատմական գիտությունների դոկտոր, պրոֆեսոր Կարեն Մաթևոսյանը ֆեյսբուքյան իր էջում գրել է. «Բոլորին ծանոթ ընկույզ, պոպոք, կակալ, ճղոպուր և այլ անուններով հայտնի (զարմանալիորեն ամեն բարբառում իր անվանումն ունի) այս ծառն աճում է մեր երկրի բոլոր կողմերում։ Նրա պտղի սննդային և օգտակար հատկությունները հանրահայտ են։ Բայց այսօր պիտի դրա մի կարևոր մշակութային արժեքի մասին նշեմ։ Մատենադարանի վերականգնման բաժնում կատարված հետազոտությունները պարզել են, որ մեր միջնադարյան ձեռագրերի գրչության համար օգտագործված թանաքները հիմնականում պատրաստվել են ընկույզի կանաչ կեղևից։ Հետաքրքիր է, որ Հայկազյան բառարանում ընկույզի կեղևի մասին ասվում է. «Կեղևն դառն յոյժ, որ և լինի սեաւ ներկ»։ Այսպիսով, նաև ընկույզի կեղևին ենք պարտական մեր մատյանների՝ դարեր ի վեր չխամրող գրերի համար։ Աղբյուրը` Կարեն Մաթևոսյան |

«Հայերով կհանդիպենք Էջմիածնում». Դավիթ Ամալյան
7600:30
Սոցիոլոգ Արթուր Աթանեսյանն ևս իր աջակցությունն է հայտնում Մայր աթոռին (տեսանյութ)
150Երեկ, 00:48
Պատմաբան Արեգ Սավգուլյանն իր աջակցությունն է հայտնում Մայր աթոռին (տեսանյութ)
14016.12.2025, 17:36
«Լևոն Թոքմանջյանը քանդակել է «Անլռելի զանգակատուն» պոեմը այնպես՝ ինչպես ինքն է դա տեսնում»․ Աննա Հակոբյան
16916.12.2025, 16:48
Որոշում է կայացվել Պարույր Սևակի քանդակը հեռացնել Զանգակատան միջնակարգ դպրոցի բակից
14216.12.2025, 16:36
«Եթե երեխաներս ողջ են, ինչո՞ւ չեն զանգում, ասում՝ բարև, պապա». Վահագն Սիմոնյան (Պոնչո) (տեսանյութ)
11216.12.2025, 10:36
