Երևան`   +15 °C
Այսօր`   Կիրակի, 20 հոկտեմբերի, 2019 թ.

Օտարերկրյա զբոսաշրջիկները Տավուշում թունավորվել են սնկից. նախարարությունն զգուշացնում է

119
Երեքշաբթի, 24 սեպտեմբերի, 2019 թ., 22:55
Օտարերկրյա զբոսաշրջիկները Տավուշում թունավորվել են սնկից. նախարարությունն զգուշացնում է

Այսօր Տավուշի մարզի Իջևանի և Դիլիջանի բժշկական կենտրոններ են տեղափոխվել օտարերկրյա 5 քաղաքացի՝ հետևյալ ախտանշաններով՝ կտրուկ ցավեր որովայնի շրջանում, սրտխառնոց, փսխում և ընդհանուր թուլություն:

Հիվանդները կերել են անտառից իրենց իսկ հավաքած սունկը: Նախնական ախտորոշվել է «էկզոգեն թունավորում սնկից»:

Հիվանդներին ցուցաբերվել է անհրաժեշտ բժշկական օգնություն, նրանց վիճակը գնահատվում է բավարար: Հիվանդներն ավելի ուշ տեղափոխվե են Երևան՝ բուժումը շարունակելու համար:

Սնկի թունավորումներից և հետագա բարդություններից խուսափելու նպատակով առողջապահության նախարարությունը կրկին զգուշացնում է.
*սննդում չօգտագործել անհայտ ծագման սունկ,
*չհավաքել սունկ ճանապարհների եզրերից,
*ուտելի և թունավոր սունկը տարբերակելու համար հիմք չընդունել նկարները, քանի որ թունավոր սունկը շատ հաճախ աճում է ուտելի սնկի մոտ և կարող է արտաքին տեսքով շատ նման լինել,
*չկա որևէ մշակման միջոց, որը կչեզոքացնի սնկի թույնը,
*սունկը տարբերակելու համար հիմք չընդունել ժողովրդական միջոցները, ըստ որի՝ եփելու ընթացքում արծաթը սևանում և սևացնում է սնկային արգանակը, կամ թունավոր սնկին չեն մոտենում միջատները և այլ կենդանիները,
*չուտել հում սունկ,
*երեխաներին չկերակրել սնկով,
*աղեստամոքսային համակարգի խնդիրներ ունեցող մարդկանց խորհուրդ չի տրվում սննդում օգտագործել սունկ,
*սնկի հետ չօգտագործել ալկոհոլ, քանի որ այն ակտիվացնում է մի շարք թունավոր նյութեր,
*թարմ սունկը 1 օրից ավելի չպահել՝ նույնիսկ սառնարանային պայմաններում,
*չզբաղվել ինքնաբուժմամբ։